Ludwik Sobolewski

Dr Ludwik Sobolewski - Prezes Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Ludwik Sobolewski

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz studiów doktoranckich na Uniwersytecie Panthéon - Assas - Paris II. Doktor nauk prawnych, radca prawny, egzaminowany aplikant sędziowski.

Ludwik Sobolewski rozpoczął karierę zawodową na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego. W latach 1992 -1993 pracował w Urzędzie Rady Ministrów; od kwietnia do maja 1993 był doradcą Ministra w Gabinecie Ministra, a następnie, od maja do grudnia 1993, dyrektorem Zespołu Organizacyjnego URM. W 1994 został doradcą Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie oraz szefem zespołu ds. organizacyjnego wydzielenia Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych (KDPW) ze struktur GPW.

W latach 1994-2006 pełnił funkcję Wiceprezesa Zarządu KDPW.

Od 28 czerwca 2006 dr Sobolewski pełni funkcję Prezesa Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie.

Od czerwca 2006 był Przewodniczącym Rady Nadzorczej KDPW, a od czerwca 2008 jej Wiceprzewodniczącym. W czerwcu 2011 ponownie został wybrany Przewodniczącym Rady Nadzorczej KDPW, a od czerwca 2009 jest również Przewodniczącym Rady Nadzorczej BondSpot. Od 14 marca 2012 pełni także funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Towarowej Giełdy Energii.